Звіт ВООЗ про цукор
У 2003 році ВООЗ опублікувала звіт під назвою «Дієта, харчування та профілактика хронічних захворювань«. У ньому було сказано, що слід знизити споживання цукру до 10% добового калоражу і, відповідно, знизити імовірність ожиріння, цукрового діабету та атеросклерозу коронарних артерій.
Однак цей звіт декому не сподобався. Президент Цукрової Асоціації Andrew Briscoe негайно написав листа директору ВООЗ. У листі президент запевнив, що його організація використовуватиме всі доступні засоби для дискредитації звіту. Негайно підключилися сенатори. І ось Державний департамент США зі здоров’я, а слідом за ним Інститут Медицини публікують свої звіти і доповіді. У них стверджується, що шкода цукру на сьогоднішній день не доведена. Не дивно, що завдяки такому потужному лобіюванню США зараз змушені витрачати гігантські суми на здоров’я.
Шокуючі факти про цукор.
Головним винуватцем атеросклерозу коронарних артерій є не жир, а цукор.
Таку пісню дружним хором заспівали всі учасники Саміту зі Здорового Серця 2015 року. Цукор (і особливо фруктоза, що входить до його складу) змушують печінку складувати жир більш ефективно. Згодом формується захворювання під назвою неалкогольна жирова печінка (НАЖХП). Це захворювання було практично невідомим до 1980-х років.
Дивно, що не всі хворі на цукровий діабет повністю усвідомлюють, що цукор є головним винуватцем цього захворювання. Цукровий діабет має інкубаційний період тривалістю 20 років. Це означає, що щойно в малорозвинені країни завозять цукор (та інші рафіновані вуглеводи), то через 20 років там розвивається епідемія цукрового діабету.
Цукор пошкоджує судини.
Свою руйнівну дію на судини цукор здійснює через посередництво інсуліну. Ендотелій судин запалюється, а м’язовий шар судинної стінки потовщується. Ригідні та запалені судини є серйозною передумовою для артеріальної гіпертензії, інфаркту та інсульту.
Цукор заохочує холестериновий хаос.
Це цукор знижує рівень «хорошого», і підвищує рівень «поганого» холестерину. Масла у вогонь запалення підливає інсулін. Останній пошкоджує «поганий» холестерин і провокує його до прискорення запалення. (До речі, рівень тригліцеридів є більш тонким показником активності запалення та ризику серцевого захворювання).
Цукор наближає і посилює старече слабоумство.
Наскільки важкий догляд за такими хворими! Я зазвичай цікавлюся, чи не був хворий ласуном. І відповідь, як правило, позитивна.
Цукор має наркотичну дію.
Він активує ті самі центри задоволення головного мозку, що й наркотичні засоби. На щастя, тяга до цукру долається легше, ніж наркотична. Зазвичай потрібно витримати всього тиждень.
Цукор перетворює вас на постійно голодну тварину.
Річ у тім, що цукор блокує виділення гормону лептину. Робота цього гормону полягає в тому, щоб подати сигнал мозку: «Я наївся! Досить їсти!». І мозок за відсутності сигналів насичення «думає», що людина голодує.
Цукор є улюбленою їжею паразитів, грибків і хвороботворних мікробів кишківника.
Саме тому будь-які проблеми з боку травного тракту передбачає виключення солодкої та рафінованої їжі.
Цукор виснажує залози внутрішньої секреції.
Це стосується не тільки підшлункової залози. Мало хто знає, що цукор виснажує печінку, а також і головний орган стресу — наднирники. І навпаки, потяг до солодкого є однією з ознак слабкості надниркових залоз.
Цукор наносить печать старості на шкіру обличчя.
Шкіра стає в’ялою та зморшкуватою. Чому це відбувається? Цукор липкий. Він липне до білків. У результаті формуються шкідливі молекули. Для зрозумілості назвем їх «припудрений білок». Припудрений білок пошкоджує волокна білків колагену й еластину, які підтримують щільність і еластичність шкіри. І якщо ви думаєте, що припудрені білки прискорюють старіння тільки шкіри, то ви жорстоко помиляєтеся.
Підсумок
Цей список можна продовжувати ще дуже довго. Але я, мабуть, зупинюся і розповім вам про один із методів діагностики раку. Можливо, він послужить застереженням для тих, хто ще не наважився розлучитися із булочкою з варенням або любить побалуватися морозивом.
Сучасний метод діагностики раку передбачає введення в кров радіоактивної речовини на основі цукру. Радіоактивна речовина концентрується в тих місцях, де присутня ракова пухлина. Так, ракові клітини харчуються цукром, панове! Однак я щось не пригадаю, щоб хоч один лікар порадив онкохворому обмежити цукор.